středa 8. března 2017

5denní pobyt v Benátkách pro dva za 3927,-/os. (19.-23.7.2017)

Napadlo mě udělat tip na dovolenou po vzoru té naší loňské v Benátkách. Všeobecně lze říci, že pokud chcete levnou dovolenou, Itálie je nejlepší volba - alespoň co se týče dopravy, a ubytování také nebývá tolik přemrštěné. Menší problém pak nastává s nákupem jízdenek a suvenýrů, ale to už záleží především na vás, jak moc chcete utrácet. Z osobní zkušenosti mohu říct, že Benátky jsou naprosto úžasné a 5 dní na ně bohatě stačí. Níže najdete kalkulaci, návod i tipy kam jít a na co.

1) DOPRAVA: dopravu jsem tentokrát našla nejlevněji s EasyJetem. Je proto třeba vzít v úvahu, že k finální ceně se připočítává ještě 460,- za administrativní poplatek (za rezervaci). Ten se ale sníží, zakoupíte-li naráz vícero letenek. Tudíž doporučuji podniknout cestu minimálně ve dvou:
Let PRG-VCE 17.15-18.45: 684,-
Let VCE-PRG 15.20-16.45: 984,66,-
Poplatek: 460,-
CELKEM NA OSOBU: 1898,66,-



2) UBYTOVÁNÍ: ubytování jsem volila přesně to, které jsme měli se Standou. Jde o Camping Village Jolly. Nebojte se, spát pod stanem nebudete. V tomhle campu jsou k dispozici jak dvoulůžkové, tak rodinné chatky, obé s vlastním sprchovým koutem a záchodem. Areál dále nabízí volný vstup do bazénu s průzračně čistou vodou, vlastní restauraci s vynikající pizzou, těstovinami, ale jinými jídly, recepcí, kde vám ochotně zodpoví jakýkoliv dotaz (třeba i to, jak se dostat do Padovy) a malý obchůdek, kde si můžete koupit jak potraviny, tak sluneční brýle, opalovací krémy či nějaké drobné suvenýry (mnohdy levnější než v samotných Benátkách).
Camp je v městečku Margherra, které leží asi 10km od Benátek. Denně vám za 2,5€ nabízí zpáteční jízdenku do Benátek hned v několika spojích. Autobus staví přímo před campem a zaveze vás až do úvodního přístavu Benátek - do Tronchetta.
Pokud byste chtěli však opravdový hotel přímo v Benátkách, počítejte s vyšší částkou a s tím, že do většiny hotelů se lze dopravit pouze vodním taxíkem (který není zrovna levný).
Cena je 4055,- za pokoj, nikoliv za osobu, tudíž ve dvou to jednoho opět vyjde polovičně, tedy 2027,50,-.

Pohled z restaurace na bazén.
CELKEM ZA OSOBU: 3927,-
+ CCA 100-150€ NA ÚTRATU (doporučení)

A) JAK Z LETIŠTĚ DO CAMPU?
Camp nabízí i kyvadlovou dopravu z/na letiště. Stojí však 30€ na osobu, což se mi zdá moc. 
My bohužel vloni letěli jinou společností a do Benátek jsme přiletěli těsně před půlnocí, kdy už žádné spoje hromadné dopravy nejely, takže jsme si museli vzít taxíka, který stál 50€ za oba (o fous levnější než kyvadlová doprava). Přílet s EasyJetem je ovšem daleko přístupnější, a tak by neměl být problém se do Margherry dopravit hromadnou dopravou. Spoje si můžete najít na google.maps.com. Osobně to ale vidím na cestu busem do Benátek (cca 8€) a pak si najít spoj do Margherry (cca dalších 10€ maximálně, spíš ale méně). Na letištních informacích vám rádi poradí.

B) KAM, JAK A CO V BENÁTKÁCH?
Benátky jsou romantické přístavní město, které projedete úplně v pohodě za 1 den. Doporučuji vyjet z Camping Village Jolly hned prvním spojem, který byl tuším v 9.10, v 9.30 už budete v Benátkách a máte celý den na pochůzky a průzkum města - poslední bus z Benátek pak jezdil okolo 21.30, takže času bylo dost. 
My se Standou doporučujeme projít celým městem, hlavně tou "dolní polovinou" až do zalesněného parku na nejvýchodnějším cípu (S. Elena). V severní části se nachází hřbitov a průmyslové zóny, které zas až tak lákavé nejsou a navíc si je můžete prohlédnout při jiném výletu, viz níže.
Z východního cípu se pak za 7,5€ svezete waterbusem na P. le Roma, odkud dojdete na Tronchetto na autobus zpět do campu.
Druhým tipem na výlet, když už Benátek a jejich kultury budete mít dostatek, je výlet na ostrov Lido, kde je veřejná pláž. Dojedete do Benátek autobusem, z Tronchetta dojdete na P. le Roma, sednete do waterbusu - linky tam jedou asi 4 - a jedete na konečnou, tedy LIDO. Pokud zvolíte linku č. 5.2, máte možnost objet severní část ostrovu a uvidíte tu "všední" tvář Benátek. Nejhezčí je tamtudy cestovat při západu slunce.
Lido je malý ostrůvek. Ze zastávky waterbusu uvidíte kruhový objezd a za ním hlavní silnici, podél které přejdete celý ostrov (na šířku) a zhruba po 20 minutách chůze dojdete k pláži.
Jinak v Benátkách můžete navštívit především nádherné renesanční chrámy a kostely, nějaké ty galerie a slavné náměstí San Marco, kde je i možnost výstupu na věž, ze které je krásný rozhled na celé město.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Co nás čeká a nemine (prokrastinační článek ze zkouškového)

Blíží se nám cest do UK, ještě zbývá 9 dní! Asi nemusíme vykládat, jak moc se těšíme, i když se naše peněženka určitě znatelně prohne. A já...